Hälsoinformation

Inga levande varelser är felfria så även våra katter! Detta är något som kan anses självklart men som lätt glöms bort.
Det finns ett antal genetiskt nedärvbara sjukdommar inom Maine coon rasen så väl som hos alla andra kattraser, (även våra bonn/huskatter).
Några har man identifierat och bedömt vara mer frekventa och/eller allvarliga så att man startat speciella hälsoprogram för dem. Till respektive hälsoprogram har man även tagit fram avelsrekommendationer som hjälp för oss uppfödare hur vi skall hantera de resultat vi får när vi testat våra katter.

Det finns idag  hälsoprogram för Maine coon rasen:
  • Höftledsdysplasi, HD.
  • Hypertrofisk kardiomyopati, HCM.
  • Spinal Muscular Atrophy, SMA.
Utöver detta så har man på senare tid även upptäckt förekomst av Pyruvatkinasbrist, PK-brist, hos maine coon. Det finns dock inget utpekat hälsoprogram för detta inom maine coon rasen men det finns sedan flera år ett för Aby/Somali. En bra beskrivning finns att läsa här och på  Pawpeds.

HYPERTROFISK KARDIOMYOPATI - HCM

HCM är en progressiv sjukdom som kan utvecklas under hela kattens livstid. Det finns bara ett bra sätt att upptäcka sjukdomen i ett tidigt stadium och det är genom ultraljud. Det är en avancerad färg ultraljuds maskin som används av utbildad kardiolog.

Scanningen går till som så att kardiologen först lyssnar efter blåsljud och sen mäter han tjockleken i hjärtats olika väggar.

Alla katter som drabbas av hcm upptäcks genom scanningen. Det är det viktigaste instrumentet som finns att tillgå. För att det ska ge resultat gäller det att man testar vid 1,2, 3 och vid 5 års ålder. Ett senare test vid 8 år kan göras om man vet att det finns hcm någon generation längre bak i stamtavlan.

Även gamla trotjänare som är kastrater ska testas om dom är under 5 år och har avkommor i avel.

Dr Meurs och Dr Kittleson , framstående forskare på katt, har hittat en gen som man vet kan utveckla HCM, MYBPC3 mutationen, även kallad HCM1 . Eftersom katter som är negativa på dna testet ändå utvecklar HCM, så vet vi att det finns fler gener… precis som det finns hos oss människor.

Låt er inte luras av oseriösa uppfödare som påstår att katterna är helt fria från HCM om dom är DNA-negativa. Detta är rena lögnen!!

DNA testet är en endast en liten pusselbit i kampen mot HCM. Inget kan ersätta ultraljuds undersökningen!

Mer info om HCM finns på Pawpeds

.
Höftledsdysplasi - HD

Till vår förvåning är det många uppfödare som slutat/inte börjat att HD testa sina katter.

Höftledsdysplasi är en åkomma som finns på Maine coonen.

Höftledsdysplasi är en nedärvd defekt i bäckenets ledpanna som gör att den inte är så djup som den normalt ska vara. Detta gör att höftkulan inte passar in exakt i ledpannan och ytorna börjar skava mot varandra, vilket resulterar i att brosket som skyddar benet undan för undan nöts bort. Detta kan ge upphov till smärta när katten rör sig. Katter är mycket duktiga på att dölja smärta och kan lida av sin HD trots att de inte haltar. De kanske i stället rör sig lite lugnare eller lite mindre och undviker att hoppa högt. Katter med mild HD behöver dock inte ha några besvär alls.” *hämtat från mco kattens hemsida*

Eftersom maine coonen är en stor katt så belastas höfterna hårdare än vad det gör på en mindre ras. Har man då lite trivselvikt på sin katt så kan HD problem bli mycket märkbara.

HD nedärvs polygent recessivt, vilket innebär att två HD-fria katter tillsammans kan få avkommor som har HD. Två katter med HD kan även få HD-fria kattungar.

Men vad händer om du inte vet vad du avlar på?

Om man inte röntgar sina katter kan det ju bli så att man avlar på ett föräldrapar där bägge katterna har hd grad 3. Dessa avkommor kan då få väldiga problem om det visar sig att någon av de får HD. Ärftligheten är så stor som 40 %.

Det kostar en slant att röntga katten men vinsten är så mycket större.

Vi lägger ner väldigt många tusenlappar varje år på att testa avelsdjuren och vi tar inget extra betalt för det. Våra katter kostar inte mer än vad de gör hos uppfödare som inte testar snarare tvärtom.

Så alla ni som är sugna på att köpa en Maine Coon, vänd er till seriösa uppfödare som testar sina katter.

Dom har gjort allt i sin makt för att ni ska få en så frisk katt som möjligt och förhoppningsvis få många härliga år tillsammans!!


Mer info om HD finns att läsa på Pawpeds.

Spinal Muscular Atrophy - SMA

SMA är inte speciellt vanligt förekommande inom rasen. Endast ett fåtal drabbade katter har identifierats i Sverige. Dock verkar det vara vanligare i USA.
Vi har därför valt att inte testa lika noggrannt för denna sjukdom och då endast de katter som har en stor andel USA linjer i sin stamtavla.

Mer info om SMA finns att läsa på Pawpeds.